wat als je niet slaapt.png

Dit is wat er met je gebeurt als je niet slaapt

07-12-2016

'Risico op verkeersongeval twee keer zo hoog bij slaaptekort van twee uur', kopte Nu.nl gisteren nog. Slaapt iemand minder dan vier uur, dan is het risico 11.5 keer zo groot. Niet goed slapen is natuurlijk erg vervelend, maar helemaal niet slapen kent nog ergere gevolgen. Want wat gebeurt er nou eigenlijk met je lichaam als je niet slaapt? Hoe erg zijn de effecten daarvan? 

Waarom slapen we?

De slaap is een onderwerp waarover wetenschappers decennialang wakker liggen. Het is namelijk nog altijd niet 100% duidelijk wat slaap precies doet met je lichaam en wat je lichaam doet met nachtrust. Er bestaan verschillende theorieën over het belang van slapen, waarvan er één het herstel van je lichaam en hersenen is. Hoe dan ook, slaap is onmisbaar voor je.

Hersenfuncties gaan achteruit

Iedereen heeft weleens een bad night of sleep. Je merkt zelf al dat je je bijvoorbeeld minder goed kunt concentreren of dat je creativiteit je in de steek laat, buiten het feit dat je de hele dag loopt te gapen. Als je al één nacht minder dan zes uur slaapt, gaan je hersenfuncties achteruit. Hoe langer je wakker blijft, des te meer je last kunt krijgen van klachten als een verminderd reactievermogen, meer zin krijgen om te eten, hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vergeetachtigheid en een verminderde weerstand. Als je vervolgens in slaap valt en verder goed slaapt, hoeft dat geen probleem te zijn. Maar als je regelmatig minder goed slaapt of dagenlang wakker blijft, is het slim om toch maar eens een dokter op te zoeken. Des te langer je wakker blijft, des te meer klachten er elke dag ontstaan.

Op zoek naar geld

Zo kreeg Randy Gardner op de tweede dag minder scherp zicht, kon hij zich minder goed coördineren en werd hij humeurig. Maar hij kreeg ook last van hallucinaties, had problemen met zijn kortetermijngeheugen en werd paranoia. Uiteindelijk viel hij in slaap en herstelde hij volledig van het experiment. Kijk maar eens dit filmpje voor een omschrijving van de periode waarin hij wakker bleef: 

Een andere testpersoon die er minder goed vanaf kwam was de New Yorkse DJ Peter Tripp. Hij bleef bijna 8,5 dag wakker en had uiteindelijk last van een psychose, waarin hij op zoek ging naar geld dat er helemaal niet was. Door het experiment was zijn persoonlijkheid blijvend veranderd. Hij raakte hij in de clinch met zijn baas waardoor hij zijn baan verloor en had uiteindelijk vier scheidingen, al blijft het onduidelijk of deze veranderingen ook daadwerkelijk door zijn slaapgebrek zijn ontstaan.

Zelf wakker blijven

Probeer je zelf wakker te blijven, dan begint na zo’n 36 uur een gevecht tegen de vermoeidheid. Na 48 uur nog wakker blijven is bijna onmogelijk voor je lichaam. Je hebt dan last van microslaapjes, waarbij je enkele seconden slaapt (met je ogen open!) zonder dat je het doorhebt. Maar goed ook dat je lichaam het niet lang volhoudt, want gezond is het niet.

Gameverslaafden en voetbalfans

Bovendien zijn er al een aantal gevallen in China bekend waarbij iemand na twee slapeloze nachten overleed omdat hij het Wereldkampioenschap Voetbal wilde kijken. Een van hen overleed nadat hij de wedstrijd Nederland – Spanje (5 -1) gezien had. Een hersenbloeding waarbij de slapeloosheid een rol speelde, werd hem uiteindelijk fataal. Niet alleen deze voetbalfans waren de ongelukkigen. Er zijn gevallen bekend van gameverslaafden die door urenlang spelen uiteindelijk de dood vonden. Zo is in 2012 een 23-jarige Taiwanees in een internetcafé overleden aan een hartstilstand, vermoedelijk veroorzaakt door een combinatie van slaapgebrek, gebrek aan beweging en koude temperaturen. Een vreemd feitje is dat hij pas negen uur na zijn door andere klanten werd gevonden.

Tot het einde

Hoewel iedereen die last heeft van chronische slapeloosheid daar waarschijnlijk (ernstige) gevolgen van ondervindt, bestaat er nog iets ergers. Er is namelijk een zeldzame en erfelijke ziekte genaamd Fatal Familia Insomnia, waar zo’n 40 gezinnen aan lijden. Iemand die wordt getroffen door deze ziekte krijgt op een bepaalde leeftijd te maken met slapeloosheid wat leidt tot onder meer hallucinaties en paniekaanvallen en uiteindelijk tot de dood. Het hele ziekteproces kan tussen de 7 en 36 maanden duren.

Twee weken

Hoelang een mens daadwerkelijk wakker kan blijven, is niet bekend. Er is natuurlijk niemand die zich als vrijwilliger opgeeft het te testen. Wel deden wetenschappers onderzoek met ratten die ze wakker hielden. Na twee weken legden zij uiteindelijk het loodje. Mensen kunnen waarschijnlijk minder lang zonder slaap dan zonder eten. Eén ding is zeker: slecht slapen is slecht voor je gezondheid.

Vragen? bel ons op 0255 - 519 197 of mail ons welterusten@sleepways.nl