8 slaapvragen.png

8 vragen over slaap waar je altijd al een antwoord op wilde

09-11-2016

We doen het allemaal, elke nacht weer: slapen. Maar wat weten we er eigenlijk van? In dit blog lees je de antwoorden op 8 intrigerende vragen over slaap. Van dromen in zwart-wit tot verlamming tijdens je slaap.

Maakt slecht slapen je ouder?

’s Nachts wordt een deel van de huidveroudering hersteld. Slaap je langdurig slecht, dan komt dit proces bijna stil te liggen. Daarnaast wordt ook nog eens de aanmaak van cortisol in je bloed verhoogd. Dat zorgt ervoor dat de aanmaak van het eiwit collageen, dat je huid verstevigt, juist wordt gedwarsboomd.

Wie snurken er het meest?

Alleen na een paar biertjes of elke nacht steevast: snurken is soms ont-zet-tend irritant, vooral voor je bedpartner. Misschien niet voor iedereen een verrassing, maar vooral mannen kunnen er wat van. Volgens de Amerikaanse National Sleep Foundation snurkt 32% van de mannen tegenover 16% van de vrouwen.

Dromen blinden ook?

Ja. Mensen die vóór hun vijfde blind zijn geworden of blind zijn geboren, dromen meestal niet visueel. Zij dromen over gesprekken en in tast, smaak en geur. Van de mensen die tussen hun 5e en 7e levensjaar blind zijn geworden, droomt een deel visueel en een ander deel niet. Meer weten over dromen? Lees ook ons blog over waarom we dromen.

Slaap je slechter bij volle maan?

De groep respondenten is te klein om het met zekerheid vast te stellen, maar uit onderzoek van de Universiteit van Basel bleek dat de 33 respondenten in het onderzoek wel degelijk slechter sliepen bij volle maan. Van vijf minuten later inslapen tot minder melatonine: ook voor je slaap heeft een volle maan verrassingen.

Droom je in zwart-wit?

Uit een onderzoek van de Britse psychologe Eva Murzyn blijkt dat mensen die in 2008 55 jaar of ouder waren, vaker in zwart-wit droomden dan jongere mensen. De oorzaak? Zij zijn opgegroeid met zwart-wittelevisie. Murzyn stelt dat er een periode in je kindertijd is dat films kijken een belangrijke impact heeft op de manier waarop dromen worden gevormd.

Ben je verlamd tijdens je slaap?

Het klinkt een beetje akelig, maar het antwoord is ja. Om te voorkomen dat je de bewegingen in je droom echt uitvoert en jij je bedpartner vermoord of in je nakie de straat oprent, zorgt je lichaam ervoor dat je je niet kunt bewegen. Om het nog creepier te maken: alleen je longen, het hart en je ogen zijn dan nog actief. Er zijn echter mensen die nog steeds verlamd zijn als ze wakker worden (en nee, dat is geen nachtmerrie maar real life!). Zij lijden aan slaapparalyse.

Heeft roken invloed op je slaap?

Stoppen met roken in elk geval wel. Volgens de Journal of Abnormal Psychology blijkt dat mensen die lange tijd hebben gerookt en net zijn gestopt, levendiger en vreemder dromen dan normaal. Een derde van de 293 ondervraagden droomde over roken, wat te wijten is aan het afkicken van de tabaksverslaving.

Ken je iedereen over wie je droomt?

Ja. Je hersenen kunnen geen personen ‘maken’, dus iedereen die in je droom voorbijkomt heb je dus al eens gezien. Misschien is de autochauffeur die je vannacht achtervolgde in het dagelijkse leven wel een man die tien jaar geleden naast je in de rij stond bij de achtbaan in De Efteling. Het is niet zo gek dat je deze mensen niet ‘kent’. In een heel leven kom je namelijk bijna 100.000 mensen tegen. Nog een freaky feitje: statistisch gezien loop je in je hele leven (ongeveer 80 jaar) 3 moordenaars tegen het lijf. Wanneer had jij precies je laatste nachtmerrie?

Vragen? bel ons op 0255 - 519 197 of mail ons welterusten@sleepways.nl