mannen en vrouwen in bed.png

Slapen: dit is het verschil tussen mannen en vrouwen in bed

04-01-2017

Wat hebben we aan in bed? Wie gaan er eerder naar bed? Jij bent waarschijnlijk goed op de hoogte van de bedgewoontes van je partner, maar hoe zit het eigenlijk met de rest van de wereld? Het antwoord op een aantal interessante vragen over het verschil tussen mannen en vrouwen. 

Wie slaapt er beter?

Mannen. Vrouwen slapen minder goed door onder meer een wisselende hormoonspiegel en niet comfortabel kunnen liggen tijdens een zwangerschap. Maar ook dankzij het feit dat ze alerter slapen wanneer ze kinderen hebben en jonge vrouwen vaker hun smartphone checken dan jongens. Het ‘blauwe licht’ op de telefoon houdt hen wakker, net als snurkende mannen. 

Snurken mannen vaker dan vrouwen?

Ja. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan, maar eenduidige percentages zijn er niet. Volgens Amerikaans onderzoek van de National Sleep Foundation snurkt 32% van de mannen en slechts 16% van de vrouwen. De oorzaak? Ook die is niet zeker, maar er wordt gezegd dat het onder meer met het vetpercentage te maken heeft. Bij vrouwen bevindt het vet zich vaak op de dijen, terwijl bij mannen het vet zich ophoopt in de buik en hals en dus in de buurt van de luchtwegen die hierdoor versmallen.

Hebben we dezelfde dromen?

Nee, mannen en vrouwen dromen anders. Waar mannen over algemene rampen dromen, dromen vrouwen vaker over persoonlijke dingen. Vrouwendromen zijn intenser en vaak negatiever van aard, doordat zij zich meer focussen op hun angsten. Mannen dromen over dat ze kunnen vliegen, veel geld vinden of een mooie vrouw ontmoeten.

Hebben we dezelfde nachtmerries?

Ook nachtmerries zijn anders. Uit een onderzoek van Duitse wetenschappers blijkt dat vrouwen vooral nachtmerries hebben over seksuele intimidaties en de dood van een geliefde. Mannen daarentegen dromen over het verliezen van hun baan of geweld.

Wie hebben er meer slaap nodig?

Vrouwen. Onderzoek in opdracht van Duke University in Amerika wees uit dat vrouwen overdag meerdere processen op hetzelfde moment uitvoeren, waardoor het brein meer tijd nodig heeft om te herstellen. In totaal hebben vrouwen zo’n 20 minuten slaap per dag meer nodig.

Wat dragen we in bed?

Mannen slapen het liefst in ondergoed en vrouwen in een pyjama of nachtjapon, blijkt uit dit onderzoek. De meeste Nederlanders slapen niet naakt. Bij jongeren tussen de 18 en 25 jaar is dat bij slechts 9 procent het geval. Bij de mensen tussen de 26 en 46 jaar slechts 18 procent en de mensen tussen de 46 en 65 jaar 20 procent.

Wie hebben er eerder koude voeten?

Misschien niet geheel onverwachts, maar het antwoord is de vrouwen. En dat is niet gek: de bloedvaten van vrouwen vernauwen zich sneller bij kou, wat de bloeddoorstroming vertraagt en ervoor zorgt dat er minder warmte verloren gaat. Het lichaam blijft daardoor op temperatuur, maar handen en voeten koelen af doordat zij de warmteregelaars van het lichaam zijn.

Zoals je kunt zien zijn er veel verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat over hun slaappatronen en –behoeftes. Waarom zou je dan samen op hetzelfde matras slapen? Sleepways is het matras dat met je mee verandert doordat jij en je partner slapen op één matras, maar je beide helften afzonderlijk van elkaar kunt instellen naar je eigen behoefte. Lees meer over het Sleepways matras.

Vragen? bel ons op 0255 - 519 197 of mail ons welterusten@sleepways.nl