slecht slapen stress.png

Slecht slapen door stress? Deze tips helpen je beter slapen

29-07-2016

Een drukke baan, problemen in je privéleven of niet lekker in je vel zitten, zijn vormen van stress die slecht slapen kunnen veroorzaken. Maar niet alle vormen van stress kun je duidelijk zien. Wist je bijvoorbeeld dat alcohol ook een negatieve invloed heeft op ons stresshormoon? We geven je zes tips voor het in balans houden van je cortisol, oftewel het stresshormoon.

Hoe zit het precies?

Cortisol is een stofje in je lichaam dat ervoor zorgt dat je stress beter aankunt. Dat is nodig om de dingen te doen die we willen doen, zoals sporten, opstaan of bijvoorbeeld werken. Een vaak voorkomende oorzaak van slecht slapen, is een disbalans in de aanmaak en afbraak van het stresshormoon cortisol. Wanneer je cortisolniveau hoog is, kan dat slaapproblemen veroorzaken. Het is dus belangrijk dit stresshormoon te verlagen en dat kun je op verschillende manieren doen.

1. Vermijd cafeïnehoudende dranken en alcohol

Cafeïnehoudende dranken stimuleren de aanmaak van cortisol. Het beste is om helemaal geen koffie of thee meer te drinken, maar mocht je het echt niet kunnen laten staan, dan kun je beter ’s avonds na het eten geen koffie meer drinken. Ook minder alcohol verbetert je cortisolniveau. Door maximaal drie glazen per week te drinken help je jouw cortisolwaarde al te stabiliseren.

2. Maak je hoofd leeg

Probeer niet nog vlak voor het slapen gaan een film te kijken of je Facebooktimeline op je telefoon in je op te nemen. De flikkerende schermen prikkelen je hersenen. Dat maakt vervolgens je hersenen actief met als gevolg dat je niet kunt slapen.

3. Ga (meer) sporten

Niet alleen is sporten goed voor je, maar door te sporten kun je ook je hoofd leegmaken. En dat zorgt er weer voor dat je minder gaat piekeren. Let erop dat je niet te lang sport, want na drie kwartier maakt je lichaam juist méér cortisol aan. Een stevige work-out van een kwartier tot een half uur of een wandeling, is al voldoende. Nog één tip: sport niet vlak voor het slapengaan, want dan is je lichaam te actief om te kunnen slapen.

4. Neem een piekermomentje

Wist je dat ook piekeren je cortisol omhoog schroeft? Wanneer je langdurig piekert, kom je niet meer tot rust. Daarnaast neemt het veel tijd in beslag. Uren wakker liggen en nadenken over zaken in het verleden of in de toekomst, waaraan we waarschijnlijk niet eens wat kunnen doen. Tip: neem overdag de tijd voor een piekermoment van een minuut of twintig. Is je tijd voorbij? Dan mag je niet meer piekeren. Probeer jezelf op andere gedachten te brengen als je gedachten toch weer afdwalen.

5. Knuffel vaker

Seks en knuffelen verlaagt je cortisolgehalte en dus de stress. Knuffelen zorgt ervoor dat je lichaam minder gespannen is en zendt kalmerende signalen naar de hersenen. Bovendien werkt seks ontspannend, waardoor je melatoninespiegel stijgt. Melatonine is het natuurlijke slaaphormoon. Nog een reden om vanavond eens vroeg het bed in te duiken ;-).

6. Word moe van jezelf

Je herkent het wel: het is tijd om naar bed te gaan maar de moeheid is nog ver te zoeken. In bed met een boek ‘wachten’ totdat je moe wordt, is een vaak voorkomende situatie. Er zijn echter dingen waarmee je de slaap kunt opwekken. Drink kamillethee of thee met andere rustgevende kruiden en eet niks meer om te voorkomen dat je lichaam weer aan de slag moet. Let er wel op dat je voor cafeïnevrije thee kiest. Wanneer het donkerder wordt, maakt je lichaam automatisch melatonine aan. Je kunt dit proces bevorderen door de lampen te dimmen of melatoninepilletjes te slikken. Deze natuurlijke pilletjes krijg je bij een gezondheidswinkel of in sommige supermarkten.

Slapen heeft dus niet per se te maken met factoren van buitenaf. Ook jijzelf kunt kleine gewoontes in je leven doorbreken en je cortisolgehalte verlagen. Hoe minder stress, hoe beter je slaapt. Heb jij nog een handige tip?

Vragen? bel ons op 0255 - 519 197 of mail ons welterusten@sleepways.nl