waarom dromen we.png

We hebben er zo’n 150.000 in ons leven: waarom dromen we?

12-10-2016

Dromen dat je vliegt, de trein niet haalt of je verdwaald bent. Iedereen droomt, en soms heb je het geluk dat je een droom onthoudt. Maar waarom dromen we eigenlijk? Hoelang? En waarover?

Waarom dromen we?

‘s Nachts verwerk je de gebeurtenissen en emoties van de dag. De hele dag denk je over dingen na en dat gaat ’s avonds gewoon door. Doordat de controle op je brein ‘uitstaat’, droom je soms de meest vreemde en onrealistische dingen. Soms vind je daardoor zelfs de oplossingen waarop je overdag niet zou kunnen komen. Zo werd Jeffrey Taylor op een dag om 04.30 uur wakker na een goede droom en ging hij direct naar een koffiehuis om het spontane idee in zijn droom te verwezenlijken. Zo is de wereldwijd bekende vacaturesite Monsterboard.com tot leven gekomen.

Wanneer dromen we?

De meeste dromen komen voor tijdens de REM-slaap. Je ogen bewegen achter je oogleden terwijl de rest van je lichaam zich ontspant. Daarbij geldt: hoe meer je droomt, hoe meer REM-slaap je hebt gehad. Over het algemeen kun je zeggen: hoe meer REM-slaap, des te uitgeruster je wakker wordt. Betekent dat dus als je veel droomt, je dus ook een goede nachtrust hebt gehad? Nee. Dromen kunnen soms zo intens zijn dat je vermoeid wakker wordt, laat staan als je een nachtmerrie hebt.

Hebben dromen een betekenis?

Dat ligt aan de droom. Als je in het dagelijkse leven vaak de bus mist en haast heb, is het logisch dat je hier ook over droomt. Dat denkproces gaat ’s nachts namelijk gewoon door. Soms kunnen dromen echter wel een dieperliggende betekenis hebben. Heb je bijvoorbeeld veel stress in je droom? Dan kan dat iets zeggen over je dagelijks leven. Mocht je het soms denken: dromen kunnen je toekomst niet voorspellen. Wel kunnen dromen veel over jezelf zeggen. Zo verklaart dromenonderzoeker Calvin Hall dat je op basis van 100 dromen van iemand een goed psychologisch profiel van die persoon kunt weergeven. Sterker nog, op basis van 1000 dromen kun je bijna net zo’n nauwkeurige beschrijving maken als iemands vingerafdruk.

Hoelang duurt een droom eigenlijk?

Soms voelt het alsof je urenlang op dromenjacht bent geweest, terwijl je maar een kwartiertje hebt gedroomd. Een droom die voor je gevoel net begint voordat je wekker gaat, is misschien al een halfuur bezig. Er wordt dus flink met je gevoel gespeeld wanneer je droomt. In je dromen wordt de tijd echter niet versneld. In een droom duurt een trap oplopen even lang als in het echt.

Gemiddeld heeft een persoon vier tot vijf slaapcycli per nacht en dus vier tot vijf REM-slapen. Gegeven het feit dat je in deze fase het meest droomt en een gemiddeld persoon acht uur per nacht slaapt, zou je dus ongeveer 8 : 5 = 1,6 uur dromen per nacht. Dan hebben we het wel over de perfecte nacht. Niet iedereen zit even lang in de REM-slaap en bovendien kun je ook dromen hebben in andere slaapfases. Of je ook altijd droomt als je in de REM-slaap zit, valt ook te betwijfelen.

Waarover dromen we?

Iedereen droomt over zijn of haar leven, maar toch is er wel iets te zeggen over waarover we dromen in het algemeen. 80% van de dromen wordt als negatief ervaren. Dat is niet gek, want negatieve dingen in ons leven blijven nou eenmaal beter hangen dan positieve. Bovendien zouden we volgens onderzoeken alleen maar over bekenden dromen. Onze hersenen kunnen geen gezichten maken, dus mensen die een rol spelen in dromen en nachtmerries heb je dus al eens eerder gezien in het dagelijks leven.

Ook leuk: zouden mannen in het dagelijks leven meer aan seks denken dan vrouwen, in dromen is dat echter gelijk. Zo’n 8% van de dromen van zowel mannen als vrouwen bestaat uit seksdromen. Vrouwen dromen vooral over bekende filmsterren en zangers, terwijl mannen over onbekende vrouwen fantaseren. Waar het bij vrouwen over zoenen en seks gaat, dromen mannen dan weer over triootjes.

Kunnen dromen je toekomst voorspellen?

Nee, al lijkt dat soms wel zo. Je droomt over wat je overdag bezighoudt, dus het is niet gek dat je bijvoorbeeld droomt over de uitslag van een sollicitatiegesprek of een ruzie met je vriend of vriendin. Als je droomt over een vliegtuigcrash en een week erna blijkt dat er een vliegtuig is neergestort, kan je misschien denken dat je dit al had voorspeld. Bedenk je echter ook dat er miljoenen mensen zijn die niet over die vliegtuigcrash dromen en dat het puur toeval is. Heb je bijvoorbeeld een film gezien waarin het voorkwam? Of ga je binnenkort vliegen en heb je wellicht vliegangst?

Hoe kun jij je droom blijven herinneren?

Mensen die zeggen dat ze nooit dromen, hebben het mis. Iedereen droomt, al kan niet iedereen dat zich meer herinneren. Per persoon hebben we ongeveer 150.000 dromen in ons leven. Wil jij je dromen graag blijven herinneren? Het kan helpen naast je bed een schrift en pen neer te leggen en je droom meteen te beschrijven wanneer je wakker wordt.

En dan bestaat er nog zoiets als lucide dromen…

Zelf kunnen bepalen wat je droomt. Klinkt te mooi om waar te zijn? Niet als je een lucide droom hebt. Niet iedereen heeft zo’n dromen, maar je kunt het wel leren. Bij een lucide droom ben je je bewust van het feit dat je droomt en kun je zelf bepalen hoe de droom verdergaat. Zin om de Eiffeltoren te beklimmen of naar Australië te vliegen? Check!

Soms kunnen dromen wél uitkomen

Droom je weleens over een matras waarop je voor de rest van je leven heerlijk kunt slapen? Dat je kunt aanpassen aan je situatie, of je nu van gelukkig getrouwd naar gelukkig gescheiden gaat, of bijvoorbeeld zwanger wordt? Sleepways is een droom die uitkomt. Wie je ook bent en wat je voorkeuren ook zijn, Sleepways past bij je leven. Op elk moment. Bekijk het zelf maar eens, het Sleepways matras

Vragen? bel ons op 0255 - 519 197 of mail ons welterusten@sleepways.nl